Θες να γίνεις Τέκτων (Μασόνος); 10 λόγοι γιατί δεν μπορείς…  1. Γιατί αναζητάς δόξα και περιουσία.

Η ιδέα ότι οι Ελευθεροτέκτονες κυβερνούν τον κόσμο, ότι μπορείς να κερδίσεις αμύθητη περιουσία και δύναμη εντός της αδελφότητας, ότι οι μασονικές διασυνδέσεις θα σε βοηθήσουν να αναρριχηθείς κοινωνικά και επαγγελματικά. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εισέλθει στην αδελφότητα για κάποιον από αυτούς τους λόγους θα απογοητευθεί οικτρά, αν υποθέσουμε ότι περάσει επιτυχώς τη συνέντευξη.

Προσφέρουμε αμύθητη περιουσία; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ. Αλλά όχι από άποψη χρηματική. Η περιουσία μας είναι η Γνώση που προσφέρεται. Η γνώση του εαυτού. Η γνώση του Σύμπαντος. Η γνώση ηθικών και φιλοσοφικών ιδεών απογυμνωμένων από τη θρησκεία και την πολιτική. Αμύθητη περιουσία λοιπόν και πολύ μεγαλύτερης αξίας απ’ ό,τι ο χρυσός.

  1. Γιατί βαριέσαι να προσφέρεις.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός απαιτεί εργασία και ενέργεια και εάν δεν αφιερώσεις χρόνο, δεν θα αμειφθείς. Τίποτα αξίας δεν παραχωρείται δωρεάν.

  1. Γιατί δεν έχεις χρόνο.

Ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό και δεν πρέπει να αφιερώνεται σε ανάξιες αναζητήσεις. Το ίδιο ισχύει και με τον Ελευθεροτεκτονισμό. Για να είσαι σωστός τέκτων πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, κάποτε λιγότερο και κάποτε περισσσότερο. Παρότι ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν εμποδίζει της απαραίτητες ασχολίες και καθήκοντα προς την οικογένεια και το επάγγελμα, απαιτεί χρόνο και εργασία.

  1. Γιατί δεν επιθυμείς να συμμετέχεις.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν έχει ανάγκη από κοινό, αλλά από συμμετοχή. Η συμμετοχή είναι το κλειδί του Ελευθεροτεκτονισμού. Εάν δεν μπορείς ή δεν επιθυμείς να αναλάβεις καθήκοντα προς την αδελφότητα και τη βελτίωση της κοινωνίας γενικότερα, δεν έχεις θέση στο θεσμό.

  1. Γιατί δεν πιστεύεις σε μία ανώτερη δύναμη.

Πρόκειται για θεμελιώδη αρχή του Σκωτικού Ελευθεροτεκτονισμού και δεν μπορεί να παραγκωνισθεί. Η πίστη σε μία ανώτερη δύναμη, όποια και εάν είναι αυτή κατά τις πεποιθήσεις ενός εκάστου, σημαίνει ότι ο κάθε αδελφός μπορεί να  αναλάβει την εκπλήρωση ανώτερων ηθικών καθηκόντων.

  1. Γιατί επιδεικνύεις εγωιστική συμπεριφορά.

Όλοι έχουν αυτό που αποκαλείται «Εγώ».  Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας. Αλλά προφανώς δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Στο Ελευθεροτεκτονισμό δεν χωρεί το εγωιστικό μέρος της προσωπικότητας που επιθυμεί εξουσία, τεκτονικούς βαθμούς και θεωρεί ότι δικαιούται περισσότερα απ’ ό,τι οι λοιποί αδελφοί. Η ταπεινότητα είναι προαπαιτούμενο για την πρόοδό μας.

  1. Γιατί δεν μπορείς να αποδεχθείς τα Οροθέσια και τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ελευθεροτεκτονισμού

Ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένας αρχαίος και ευγενής θεσμός που έχει τα θεμέλιά του στην Παράδοση. Επιδιώκουμε το Αγαθό, την Αρετή και την Αξιοπρέπεια για όλους, και όλες οι διαδικασίες μας είναι σχεδιασμένες για να προωθούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτά τα στοιχεία της Παράδοσης μπορεί να είναι φορτικά για όσους δεν επιθυμούν να γνωρίσουν εις βάθος τον Ελευθεροτεκτονισμό, αλλά οι εργασίες μας και ο τρόπος ενεργείας μας είναι πηγή γνώσης. Εάν δεν μπορείς να σεβασθείς τα οροθέσια και τις θεμελιώδεις αρχές του Ελευθεροτεκτονισμού, μπορείς να ψάξεις να γίνεις μέλος μίας κοινής λέσχης.

 

  1. Γιατί θεωρείς ότι ο τεκτονισμός είναι οργάνωση που προωθεί τις διακρίσεις.

Στη Στοά συναντώνται αδελφοί με διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν  να συνυπάρξουν.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το γιατί οι παραδοσιακές αμιγώς ανδρικές Στοές δεν επιτρέπουν σε γυναίκες να είναι μέλη. Το να θεωρεί κανείς ότι ο λόγος είναι σεξιστικός, είναι προϊόν καθαρής άγνοιας.  Άνδρες και γυναίκες είναι διαφορετικοί: δεν είναι ο ένας ανώτερος από τον άλλο, είναι απλώς διαφορετικοί. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φιλία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αναπτύσσει την υγεία, την ψυχή και το πνεύμα.

Αποκλείει ο σύγχρονος Ελευθεροτεκτονισμός τις γυναίκες; Όχι, υπάρχει Μεγάλη Αμιγής Γυναικεία Στοά Σκωτικού Τύπου στην οποία γίνονται αποδεκτές μόνο γυναίκες. Σε αυτή προωθείται η ευημερία και η ανάπτυξη του πνεύματος μεταξύ ατόμων του γυναικείου φύλου.

  1. Γιατί είσαι περίεργος απλώς να δεις τι κάνουν οι Τέκτονες.

Ίσως έχεις ακούσει τα αστεία και τις παρανοήσεις που ακούγονται γύρω από τον Ελευθεροτεκτονισμό και έχεις επηρεαστεί από την αντιτεκτονική προπαγάνδα. Σκοπός της είναι να βλάψει τη φήμη του Οργανισμού μας και προέρχεται από ανθρώπους που είτε δεν μπόρεσαν να γίνουν μέλη είτε ζηλεύουν όσους έγιναν μέλη είτε έχουν διαφόρων ειδών επιδιώξεις. Τις περισσότερες φορές οι Ελευθεροτέκτονες απλώς αποφεύγουν να απαντήσουν σε ανεδαφικούς ισχυρισμούς.

Εάν λοιπόν προσέρχεσαι απλώς από περιέργεια, θα απογοητευτείς. Για να γνωρίσεις τα μυστικά του Ελευθεροτεκτονισμού απαιτείται χρόνος και όχι επιφανειακή περιέργεια, αλλά πραγματική αφοσίωση.

  1. Γιατί δεν επιθυμείς πραγματικά να βελτιωθείς.

Εάν η μόνη σου επιδίωξη είναι να ενταχθείς στον Ελευθεροτεκτονισμό  για κοινωνική ανέλιξη, διασυνδέσεις ή  κοινωνικές συναναστροφές έχεις χτυπήσει τη λάθος πόρτα. Παρότι η αδελφότητα μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνικές δραστηριότητες, ο πρωταρχικός σκοπός είναι η αλληλοδιδαχή των μελών και η διάδρασή τους με σκοπό την πνευματική τους ανέλιξη. Σύμφωνα με το γνωστό σλόγκαν, ο «ελευθεροτεκτονισμός κάνει έναν καλό άνδρα καλύτερο».

 

Εάν ισχύει έστω και ένα από τα ανωτέρω, σε παροτρύνω να σταματήσεις την ανάγνωση εδώ διότι δεν μπορείς να γίνεις Ελευθεροτέκτων. Εάν, ωστόσο, το σκέφθηκες καλά και θεωρείς ότι είσαι διατεθειμένος να αφοσιωθείς στην βελτίωση του εαυτού σου με τα μέσα που προσφέρει ο Ελευθεροτεκτονισμός, να αποκτήσεις Γνώση και να προσφέρεις στην κοινωνία, μπορείς να κρούσεις με ταπεινότητα τη θύρα συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στην κάτωθι φόρμα: https://tektones.net/gine-melos.html