Η δύναμη της σιωπής


 

Η σιωπή είναι τροφή για την ψυχή, ένα δώρο από το Θεό. Χωρίς  τη σιωπή, μπορεί να χαθούμε, να μπερδευτούμε ή να μην καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας.

 Η σιωπή είναι ένας θαυμάσιος τόπος όπου συμβαίνουν υπέροχα πράγματα… Στη σιωπή ερχόμαστε σε επαφή με την εσωτερική μας φωνή, τη διαίσθηση, τα βαθύτερα συναισθήματά μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας…. Στη σιωπή βρίσκουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά που μας βασανίζουν και η λύση σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα.

 Μη φοβάσαι λοιπόν τη σιωπή. Αναζήτα την. Η  σιωπή είναι φίλος. Η σιωπή είναι αληθινή ευλογία.

Δυστυχώς,  πολλοί άνθρωποι φοβούνται τη σιωπή επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι είναι φίλη τους , ένας τόπος δύναμης,  ένας κήπος μαγικός, ένα ιερό καταφύγιο όπου μέσα της μπορούν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, να φορτώσουν τις μπαταρίες τους και να αναζωογονήσουν την ενέργειά τους.Έτσι, νιώθουν άνετα μόνο όταν γύρω τους υπάρχει δράση, θόρυβος, ομιλίες, μουσική, τηλεόραση ή μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Τέτοιοι άνθρωποι, όταν δεν εργάζονται, μιλούν στο τηλέφωνο, κάνουν σχέδια, παρακολουθούν τηλεόραση, βλέπουν φίλους, βγαίνουν έξω, κάνουν διάφορα πράγματα. Είναι μόνιμα απασχολημένοι και έχουν ξεχάσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητες και στην ανάπαυση.

Πολύ συχνά κυριαρχεί η λανθασμένη άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς αν δεν ασχολιόμαστε με κάτι όλη την ώρα. Μήπως είσαι κι εσύ έτσι; Πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι ¨παραγωγικός¨και ¨δραστήριος¨συνεχώς; Αν όντως σκέφτεσαι έτσι, σου συνιστώ να κάνεις μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σου και να αναθεωρήσεις, επειδή όχι μόνο αφήνεις ανεκμετάλλευτες τις πραγματικές χαρές της ζωής, αλλά σου διαφεύγει επίσης κι ένας θεόσταλτος τόπος δύναμης. Γι´αυτό, σου το ξεκαθαρίζω: διασκορπίζεις τη ζωτική σου δύναμη και τη δημιουργική σου ενέργεια όταν δεν βρίσκεις χρόνο για να ανανεωθείς μέσα στην σιωπή.

 

Φοβάσαι τη σιωπή;

Αν φοβάσαι τη σιωπή, φοβάσαι τον εαυτό σου.

 

ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

 

Μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα, δοκίμασε να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα με σιωπή. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε, είτε στο γραφείο ή στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις την απόφαση.

Απλά κάθισε και ηρέμησε. Μην ασχοληθείς με τίποτε άλλο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να βολευτεί χωρίς να σκέφτεσαι κάτι ιδιαίτερο. Τα λίγα αυτά λεπτά, κλείσε την πόρτα σου και κατέβασε το τηλέφωνο. Φτιάξε μια όαση γαλήνης και ηρεμίας για τον εαυτό σου και μη σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο. Άφησε το νου σου να περιπλανηθεί.

Μετά από δέκα λεπτά γύρνα στην καθημερινότητά σου. Θα εκπλαγείς με την διαφορά, ειδικά αν επαναλαμβάνεις την πρακτική αυτή καθημερινά. Θα διαπιστώσεις ότι η ικανότητα να συγκεντρώνεσαι στα καθήκοντά σου θα βελτιωθεί. Θα επιτυγχάνεις περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια.

 

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ή ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ

 

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι ένα απόγευμα ή μια μέρα μέσα στη σιωπή, ειδικά αν βρεθείς στη φύση.

Καθώς η ψυχή σου αφομοιώνει τη γαλήνη της φύσης και ησυχάζει από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, μπορεί να νιώσεις όπως οι τοξικομανείς που υποφέρουν από συμπτώματα στέρησης. Δεν είναι πάντα ευχάριστο στην αρχή, τελικά όμως θα χαλαρώσεις. Μετά από λίγο η φλυαρία στο νου σου θα υποχωρήσεις και η αναπνοή σου θα γίνει πιο βαθιά.

Όταν δεν υπάρχουν σκέψεις και απορίες, η σιωπή αρχίζει να ξεδιπλώνεται σαν πολύτιμος θησαυρός αποκαλύπτοντας τα μυστικά της. Θα σου έλθουν εντυπωσιακές ενοράσεις που θα σε καθοδηγήσουν, δείχνοντάς σου τη λύση σε θέματα που σε απασχολούν. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα στη σιωπή θα βρεις νέες εμπειρίες, νέα ενέργεια και νέες δημιουργικές ιδέες.

Μην αποθαρρυνθείς αν τα μυστικά της σιωπής δεν σου αποκαλυφθούν την πρώτη φορά. Η ψυχή σου μπορεί να έχει συνηθίσει τόσο πολύ τις συνεχείς δραστηριότητες και φλυαρίες που ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη σιωπή. Αν όμως εξασκείσαι τακτικά στη σιωπή, ακόμα και για λίγα λεπτά, τελικά οι πόρτες θα ανοίξουν. Η σιωπή αποτελεί άμεσο σύνδεσμο με τη θεϊκή δύναμη ή την ανώτερη διάνοια που κυβερνά το σύμπαν. Η σιωπή είναι πάντοτε διαθέσιμη για να σου φέρει παρηγοριά, δύναμη και καθοδήγηση.

Η σιωπή πάντοτε προηγείται της δημιουργίας.

Αν παρακολουθήσεις προσεκτικά, θα ανακαλύψεις ότι μέσα από τη σιωπή, μέσα στο απόλυτο κενό, γεννώνται όλες οι δημιουργικές επιδιώξεις και κατακτήσεις του ανθρώπου.

Είναι λες και όλες οι σκέψεις και τα πράγματα ξεπροβάλλουν μέσα από τη σιώπη για να καλλιεργηθούν και να πάρουν μορφή στο νου μας, πρώτα ως ιδέες και αργότερα με τη μορφή εκπληκτικών επιτευγμάτων.

Μερικές φορές, το πιο δύσκολο κομμάτι της δημιουργικης διαδικασίας είναι η περίοδος σιωπής που προηγείται της δραστηριότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά μοχθούμε ανώφελα, προσπαθώντας να εξαναγκάσουμε τα πράγματα, αντί να χαλαρώσουμε στη σιωπή και να αφουγκραστούμε τη φωνή μέσα μας…

 

ΠΗΓΗ: Μπέργκερ Μπ., Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, εκδ. Καστανιώτη, 2008, σ.124 (Μτφ.Κελεσίδη Α.)