Το Κοινωνικό Έργο των Ελλήνων Τεκτόνων (5): Φεραίος – Υψηλάντης – Κολοκοτρώνης – Παπαναστασίου – Καποδίστριας


 

 

Ας έλθουμε όμως και στην δραστηριότητα μερικών Ελλήνων Τεκτόνων αρχίζοντας από την Εθνεγερσία του 1821:

Η Γαλλική Επανάσταση που, όπως εν αρχή είπαμε, ενστερνίστηκε το θεμελιώδες Τεκτονικό Τρίπτυχο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ”, είχε είδη μεταδώσει την φλόγα της Ελευθερίας στους υπόδουλους και καταδυναστευόμενους λαούς και φλόγιζε τις καρδιές των ελευθεροφρονούντων ανθρώπων και φυσικά, πρώτων απ’ όλους, των Ελλήνων Τεκτόνων. 

 

 

wikimedia.org

Ο αδ. Ρήγας Φεραίος, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών, ο βάρδος της Ελευθερίας έδρασε ασταμάτητα και θυσιάστηκε για την Ελευθερία της Πατρίδας μας. Την ανυπέρβλητη αξία της Ελευθερίας κανείς δεν μπόρεσε να την διατυπώσει εναργέστερα από ότι ο αδελφός μας με το αθάνατο:

 

“Καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή

Παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.” 

 

Ελευθερία, το Ύπατο Αγαθό κατά το Τεκτ. Σύνταγμα. 

 

 

wikimedia.org

 

Ο αδ. Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπήρξε ο πατέρας της ιδέας της Φιλικής Εταιρείας, η οποία του γεννήθηκε από την συγκρότηση, μετά την πτώση του Ναπολέοντος, της “Ιεράς Συμμαχίας”, των Μοναρχών, που ήταν εχθρός κάθε ιδέας ελευθερίας και κυριαρχείτο από τον μισητό Μέττερνιχ. Ηγήθηκε το πρώτον, του στρατού κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

 

Όταν ο συμμετέχων ως καγκελάριος του τσάρου Αλεξάνδρου στο Συνέδριο της Βιέννης που ίδρυσε το 1815 την Ιερή Συμμαχία,  υπέβαλε στον Μ. την παράκληση να ασχοληθεί το Συνέδριο με την τύχη των σκλαβωμένων και δύστυχων Ελλήνων ο Μέττερνιχ του απήντησε με προσβλητικό τρόπο “Δεν αναγνωρίζω την ύπαρξη Έθνους Ελληνικού” και έγραψε ο πρίγκιπας Νικ. Υψηλάντης στα απομνημονεύματά του : “Η τιμή του Ελληνικού Γένους προσεβλήθη βαρέως εκ της ύβρεως ταύτης…” και παρακάτω 

Ενεστερνίσθησαν (Σημ. Οι Έλληνες πρωτεργάτες) τα ιερά μυστήρια μιας Αδελφότητος , ην ο ουρανός ενέπνεε υπέρ της απελευθερώσεως αυτών”

Είναι αυτονόητο ποια ήταν η Αδελφότης. 

Ένα χρόνο αργότερα ιδρύονταν η Φιλική Εταιρεία από τους αδ. Ξάνθο, Σκουφά και Τσακάλωφ οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τα τεκτ. τυπικά και σύμβολα μυούσαν μέλη στην Φ.Ε.

Η τελετουργία μυήσεως στην Φ.Ε. είναι κατ’ ουσία παράφραση του τεκτ. τυπικού εισδοχής. Στην Φιλική Εταιρεία έγιναν μέλη πλείστοι τέκτονες όπως οι Περραιβός , Αναγνωσταράς , ο Παλαιών Πατρών Γερμανός πλούσιος έμπορος του Κιέβου και της Οδυσσού και πολλοί άλλοι. 

Τον ρόλο της Φ.Ε. στην απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ελλάδος δεν είναι ανάγκη να τον αναπτύξω . Αποτελεί ιστορικό δεδομένο σε όλους γνωστό . 

 

 

        ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω τον αδ. Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ήρωα Γέρο του Μωριά που έσωσε κυριολεκτικά την Επανάσταση με το θρυλικό του: <<Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους>> αναγκάζοντας τους διστακτικούς και δειλούς να βγουν όλοι στον αγώνα. Ο αδ. Κολοκοτρώνης μυήθηκε στην Τεκτονική Στοά «ΑΣΤΗΡ» της Ζακύνθου.

 

 

 

      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μια άλλη τεκτονική προσωπικότητα με πολιτικές πεποιθήσεις που είχαν μεγάλη απόσταση από τα μέχρι τότε κρατούντα, είναι αυτή του αδ. Αλέξανδρου Παπαναστασίου, διαπρεπούς Έλληνος τέκτονος και πολιτικού, ιδρυτικού μέλους της Στοάς <<ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ>> Αν. Λαρίσης το 1895, που διέτελεσε υπουργός και Πρωθυπουργός της χώρας και ο οποίος έκανε τολμηρότατες για την εποχή του κοινωνικές τομές εμφορούμενος, όπως αδίστακτα διακήρυξε τις βασικές Τεκτ. Αρχές της Ελευθερίας –Ισότητας και Αδελφότητας.

Αναφέρω ενδεικτικά:

— Την Αγροτική Μεταρύθμιση που συνίστατο στην διανομή των μοναστηριών και τσιφλικιών της Θεσσαλίας στους ακτήμονες καλλιεργητές, όπως επίσης και της αποξηρανθείσης λίμνης της Κωπαΐδας το 1930, θεωρώντας ότι η γη πρέπει να ανήκει σε αυτούς που την καλλιεργούν.

— Τον Μάιο του 1908, κάνοντας την πρώτη του πολιτική εμφάνιση υπέγραψε, με άλλους μαζί, διαμαρτυρία με τίτλο <<Η ελευθερία του Λόγου>> με αφορμή την κλήση του Κωστή Παλαμά σε απολογία από τον τότε Υπουργό Παιδείας, επειδή υπέβαλε αναφορά στο Υπουργείο στη Δημοτική (ο Κ.Π ήταν τότε Γ.Γ του Πανεπιστημίου Αθηνών).

—Την αναμόρφωση της Παιδείας για την οποίαν μετά πάθους υποστήριζε ότι αυτή είναι το ασφαλέστερο θεμέλιο της προόδου και ότι σ’αυτήν πρέπει να έχουν ανοικτή πρόσβαση όλοι οι Έλληνες. Έλεγε δε για τα Πανεπιστήμια ότι αυτά δεν έχουν μόνον σκοπό την μετάδοση γνώσεων αλλά και την διαπαιδαγώγηση των νέων και την υπέρασπιση της Αλήθειας.

—Διοργάνωσε στην Αθήνα το 1929 το Διεθνές Συνέδριο Ειρήνης καθώς και την πρώτη Βαλκανική Διάσκεψη του Οκτ. του 1931 την οποία ακολούθησαν άλλες 3 και είχαν σαν αποτέλεσμα την υπογραφή του Βαλκανικού Συμφώνου Φιλίας μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας.

 

I.B