Περί Αυτογνωσίας


 

Για να αλλάξουν τα πράγματα προς το θετικό πρέπει εμείς  να αλλάξουμε και το κλειδί γι΄αυτήν την αλλαγή είναι να αποκτήσουμε την πεποίθηση, την προσδοκία και την πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Η αλλαγή από τα λόγια στην πράξη έχει απόσταση όσο δυο πλανήτες μεταξύ τους. Η αλλαγή συμβαίνει μόνο από εσωτερική κατανόηση του εαυτού μας. Αναγνωρίζουμε πρώτα το πρόβλημά μας, κατόπιν το αποδεχόμεθα και εν συνεχεία το αλλάζουμε. Ο δάσκαλος δεν μπορεί να αλλάξει ένα μαθητή εάν δεν το αποφασίσει ο ίδιος.

——–

Στην καθημερινή ζωή και πρακτική, με την αυτογνωσία γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις αιτίες που μας προκαλούν τα γνωσιακά λάθη που κάνουμε, π.χ. η θλίψη δεν είναι τίποτε άλλο από μια νοητική παραμόρφωση της αντίληψης της πραγματικότητας από πολλές συσσωρευμένες αρνητικές σκέψεις. Ο θυμός επίσης είναι μια ματαιωμένη επιθυμία ή επιθυμία για κυριαρχία και συγχρόνως εξάρτηση από τη συμπεριφορά των άλλων.

Μέσα από την αυτογνωσία, μας δίνεται ευκαιρία να αναρωτηθούμε:

Έχουμε ολοκληρωμένες ανθρώπινες σχέσεις με τους δικούς μας ανθρώπους, με τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας; Έχουμε αληθινή ψυχική επαφή; Έχουμε αξιοπρέπεια, εκτίμηση και σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους; Βηματίζουμε σωστά; Είμαστε στην τροχιά της Αλήθειας; Ανήκουμε στο τρίπτυχο: ακεραιότητα χαρακτήρα, αφοσίωση στην Αλήθεια και υπευθυνότητα;

Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε εξερευνήσει τη σκιά του υποσυνείδητού μας. Έχουμε ρίξει το κατάλληλο φως:

  • Στις ενορμήσεις του
  • Στις παρορμήσεις του
  • Στους φόβους του
  • Στις επιθυμίες του
  • Στις προσδοκίες του

Ακόμη και στα απωθημένα του ή στις προεκτάσεις των επιθυμιών του, όπως συμβαίνει στα παράδοξα και αλλόκοτα όνειρά μας.

Χωρίς την αυτογνωσία οι συνέπειες στο μέλλον από κακή αυτοδιαχείριση των σκέψεών μας και των συναισθημάτων μας μπορεί να αποβούν ολέθριες γιατί αυτό που θα δώσουμε στη ζωή αυτό και θα εισπράξουμε. Ας μη γελιόμαστε, ο Θείος Νόμος μας είναι πάντα δίκαιος.

Αλήθεια, έχουμε βιώσει ποτέ το μεγαλείο της δύναμης που κρύβεται μέσα μας; Έχουμε δει με τα μάτια της ψυχής μας τη Βασιλεία των Ουρανών που είναι μέσα μας; Η ευθύνη για οποιαδήποτε επιλογή είναι δική μας γιατί είμαστε μοναδικοί, ο εχθρός είναι εντός και όχι εκτός. Κατανοούμε και αποδεχόμαστε πρώτα εμάς και μετά τους άλλους, με γνώμονα πάντα την προσπάθεια αναγνώρισης του προβλήματός μας, αποδοχής του και αλλαγής του σε νοητικό επίπεδο.

Όπως εν συντομία αναφέρονται ως 3Α, δηλαδή Αναγνώριση, Αποδοχή και Αλλαγή. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και όχι οι άλλοι. Η αλλαγή δεν γίνεται με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις. Ευθυγραμμισμένοι στην ακεραιότητα του χαρακτήρα μας, στην αφοσίωση της Αλήθειας και την υπευθυνότητα.

Με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη του συνόλου των επιλογών μας, του τρόπου των σκέψεών μας, του τρόπου των συναισθημάτων μας και των συμπεριφορών μας. Άρα: Αυτογνωσία είναι η γνώση του συνόλου των επιλογών μας, δηλαδή των σκέψεών μας, των συναισθημάτων μας και των συμπεριφορών μας.

Η αυτογνωσία έχει ορισμένες αρχές, από τις οποίες οι σπουδαιότερες είναι οι εξής:

  1. Η μοναδικότητά μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό νομίζω πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Αυτή είναι και η πρώτη αρχή του δεκάλογου της αυτογνωσίας. Οι υπόλοιπες εννές (9) συνοπτικά είναι οι εξής
  2. Είσαι ό,τι σκέφτεσαι (είσαι ό,τι πιστεύεις). Αυτό και βγαίνει προς τα έξω.
  3. Μην περιμένεις (σίγουρα θα απογοητευθείς). Π.χ. ό,τι δίνεις δώστο γιατί εσύ το θέλεις, μην περιμένεις ανταπόδοση όταν έχει αγάπη και όταν νιώθεις φιλία.
  4. Αποχαιρέτησε το θυμό. Ο θυμός είναι ματαιωμένη επιθυμία ή επιθυμία για κυριαρχία.
  5. Μην εξαρτάσαι και μην ταυτίζεσαι με τις επιθυμίες σου (είναι επικίνδυνο). Με ό,τι ταυτιστείς θα πονέσεις πολύ όταν το χάσεις.
  6. Να αποφεύγεις τις αρνητικές σκέψεις, τις αρνητικές δραστηριότητες του νου.
  7. Η ζωή είναι μονόδρομος (δεν μπορείς να είσαι και κλέφτης και τίμιος). Ένα πράγμα πάντα διαλέγεις και το κάνεις καλά.
  8. Μη συγκρίνεσαι: Τι φοβερό πράγμα η σύγκριση! Ή θα νιώσουμε καλύτεροι ή χειρότεροι. Ενώ στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχουμε παραλήρημα μεγαλείου στη δεύτερη υποτίμηση του εγώ. Και στις δύο περιπτώσεις είμαστε χαμένοι από χέρι.
  9. Δεν χρειάζεται έγκριση: Να αποφεύγουμε την επιβεβαίωση και τα κοπλιμέντα. Να ξέρουμε ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι μάς κοπλιμεντάρουν συνήθως για κάτι που δεν έχουμε για να μας πάρουν κάτι που έχουμε.
  10. Μη φοβάσαι την αποτυχία, θέσε στόχους: Επιτυχία ή αποτυχία είναι η γνώμη των άλλων. Σε μας ανήκει η προσπάθεια, η προσδοκία, η θετική σκέψη και η πίστη.

 

 

ΠΗΓΗ: Δημόπουλος Γιώργος, Αυτογνωσία: πρώτο μέλημα στη ζωή, Ιδεόγραμμα, 2003,