Μυστική Οδύσσεια


 

Odysseus and the Sirens, Ulixes mosaic at the Bardo National Museum in Tunis, Tunisia, 2nd century AD

 

Ο Οδυσσέας είστε εσείς. Κι εγώ. Το ταξίδι του θα το κάνουμε όλοι αργά ή γρήγορα. Θα επιστρέψουμε. Στην αληθινή πατρίδα μας. Μέχρι τότε είμαστε πλάνητες όπως ο ήρωας του Ομήρου. Ταξιδεύουμε από ζωή σε ζωή και από εμπειρία σε εμπειρία. Γευόμαστε τους γλυκούς καρπούς των Λωτοφάγων, ξεχνιόμαστε από το τραγούδι των σειρήνων, συντριβόμαστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, λαχταρώντας πάντα την επιστροφή στην Ουράνια Πατρίδα και στην Πηνελόπη – ψυχή μας. Η Οδύσσεια είναι το τραγούδι της νοστ-αλγίας μας. Το άλγος του νόστου. Η λαχτάρα και ο πόνος μας για το γυρισμό στην Πηγή μας.

[…] Ένα από τα βασικά πρόσωπα της Οδύσσειας είναι η Κίρκη. Στο κεφάλαιο που σχετίζεται με αυτήν (ραψωδία κ) υπάρχουν οι πληροφορίες που τη συνδέουν με τα τσάκρας. […] Η λέξη τσάκρα είναι σανσκριτική και σημαίνει τροχός, υποδηλώνοντας την περιδινούμενη ενέργεια. Πρόκειται πιθανόν για ένα αντιδάνειο από την ελληνική λέξη κρίκος (δαχτυλίδι) ταυτόσημη με την κίρκος (Κίρκη). Περιγράφει λοιπόν κάτι κυκλικό όπως ο τροχός. Από τη λέξη κίρκος προκύπτουν και το τσέρκι, το τσίρκο και η πλατεία στα αγγλικά (circus), όλα σχετιζόμενα με την έννοια του κύκλου. 7 σημαντικοί κύκλοι ή τσάκρας βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα σε ενεργειακή μορφή. Σύμφωνα με τις εσωτερικές παραδόσεις, στο σώμα μας υπάρχουν πολυάριθμα αιθερικά κανάλια ροής μιας λεπτοφυούς ενέργειας που οι εσωτερικές παραδόσεις της αρχαίας Κίνας, του Θιβέτ και της Ινδίας αναφέρουν πως φτάνουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 72.000. Το πιο γνωστό τους όνομα είναι μεσημβρινοί ενέργειας και σε αυτούς απευθύνονται οι ενεργειακές θεραπείες, όπως ο βελονισμός. Ανάμεσα σε αυτό το πλήθος ενεργειακών πυλών που είναι διάσπαρτες στο σώμα μας υπάρχουν κάποια κεντρικά σημεία. Αυτά είναι τα τσάκρας , τα ενεργειακά κέντρα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι 7 και βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης σε ένα αιθερικό επίπεδο. Το καθένα σχετίζεται με μια κατάσταση συνείδησης και με συγκεκριμένους αδένες και όργανα στο φυσικό σώμα. Η εσωτερική παράδοση επίσης τα συσχετίζει με τους 7 από τους πλανήτες, αλλά και με τους 7 μουσικούς φθόγγους. Η πνευματική αφύπνιση του ανθρώπου, η ανάπτυξη εσωτερικών υπερβατών δυνάμεων, ακόμα και η υγεία του, σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία αυτών των 7 ενεργειακών κέντρων ή τσάκρας τα οποία στους περισσότερους ανθρώπους είναι ασυντόνιστα μεταξύ τους ή ανενεργά. Όταν αφυπνιστούν, η ενέργεια σε αυτά κινείται ταχύτατα και περιστροφικά, δίνοντας την εντύπωση δίνης ή τροχού ή κύκλου-κρίκου.

Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να εντοπίσουμε στον Τίμαιο του Πλάτωνα όπου περιγράφεται το σώμα του κόσμου και η ψυχή του κόσμου. Οι περιγραφές αυτές αφορούν κατ’ αναλογία τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την πλατωνική περιγραφή λοιπόν, ο Δημιουργός έδωσε στην ψυχή του κόσμου επτά διαφορετικές κινήσεις σε ισάριθμους κύκλους. Οι τρεις κύκλοι κινούνται με την ίδια ταχύτητα, ενώ οι άλλοι τέσσερις κινούνται ο καθένας με διαφορετική. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να αντιστοιχούν επίσης με την ποιότητα των 4 πρώτων τσάκρας που ξεκινούν από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και φτάνουν ως το στήθος – περιοχή του σώματος όπου κατά τον Πλάτωνα ενοικεί το θνητό μέρος της ψυχής. Αυτά είναι που κινούνται το καθένα με το δικό του ρυθμό, είναι θα λέγαμε ασυντόνιστα. Τα τρία ανώτερα τσάκρας από τον λαιμό ως την κορυφή του κεφαλιού αντιστοιχούν στη σωματική περιοχή όπου ο Πλάτων τοποθετεί το αθάνατο μέρος της ψυχής.

Το σπάσιμο των 7 σφραγίδων της Αποκάλυψης και το αντίστοιχο σάλπισμα των 7 σαλπίγγων σχετίζονται επίσης με τα 7 ενεργειακά κέντρα. Το ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα, καθώς είναι μια πορεία αφύπνισης, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν χάρτη που δείχνει ποιο ενεργειακό κέντρο κινητοποιείται κάθε φορά ανάλογα με τις εμπειρίες του. Κάθε στάδιο της πορείας του θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί με την ενεργοποίηση του αντίστοιχου τσάκρα.

Το πρώτο τσάκρα ή ενεργειακό κέντρο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και σχετίζεται με τη ζωτική ενέργεια και τη νότα Ντο. Σε κοσμικό επίπεδο αντιστοιχεί με την υλική πλευρά της φύσης και τις φυσικές δυνάμεις. Τα αρχέγονα ένστικτα έχουν σχέση με το πρώτο τσάκρα. Η αρετή σε αυτό το κέντρο είναι η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση, και το σφάλμα η υποταγή στις επιθυμίες. Στο ταξίδι του Οδυσσέα αυτό το τσάκρα ενεργοποιείται καθώς περνά από τους Κίκονες, τους Λωτοφάγους, τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες.

Το δεύτερο ενεργειακό κέντρο τοποθετείται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και σχετίζεται με τη δημιουργική δράση και τη νότα Ρε. Σε κοσμικό επίπεδο αντιστοιχεί στο πεδίο της ζωής, των βιολογικών λειτουργιών και της σεξουαλικής ενέργειας. Η αρετή αυτού του κέντρου είναι η μετατροπή της σεξουαλική ενέργειας σε δημιουργική. Το σφάλμα είναι υποταγή στον πειρασμό. Στην πορεία του Οδυσσέα αντιστοιχεί στη συνάντησή του με την Κίρκη.

Το τρίτο τσάκρα είναι κοντά στον αφαλό, περιοχή που ονομάζεται ηλιακό πλέγμα και σχετίζεται με τη συλλογική συνείδηση, τους αδένες των επινεφριδίων και τη νότα Μι. Σε κοσμικό επίπεδο αντιστοιχεί στις διανοητικές δυνάμεις που υπερβαίνουν τους νόμους του φυσικού κόσμου. Η αρετή αυτού του κέντρου είναι η πίστη, και το σφάλμα η επιμονή για συντήρηση μιας κατάστασης που καταλήγει να είναι εμπόδιο. Σχετίζεται με τους ασκούς (sic) του Αιόλου, με την επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη, με τη δοκιμασία των σειρήνων, της Σκύλλας και της Χάρυβδης και την καθήλωσή του στο νησί της Καλυψούς.[1]

Το τέταρτο τσάκρα ή ενεργειακό κέντρο τοποθετείται στην περιοχή της καρδιάς και σχετίζεται με την παγκόσμια αγάπη, με το θύμο αδένα και η νότα Φα. Αντιστοιχεί στην ανώτερη διάνοια, αλλά και στην κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς. Είναι το σταυροδρόμι του Ηρακλή που καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην Αρετή και στην Κακία. Η αρετή σε αυτό το κέντρο είναι η προσφορά υπηρεσίας, το σφάλμα η εκπόρνευση των ταλέντων και των αρετών. Στην πορεία του Οδυσσέα σχετίζεται με τη συνάντηση και την αλληλεπίδρασή του με τους Φαίακες.

Το πέμπτο ενεργειακό κέντρο τοποθετείται στο λαιμό και σχετίζεται με τη θέληση, με το θυρεοειδή αδένα και τη νότα Σολ. Σε κοσμικό επίπεδο αντιστοιχεί στη συνειδητότητα η οποία είναι κάτι λεπτοφυέστερο της ανώτερης διάνοιας και καθορίζει την πορεία της ανέλιξης. Στην πορεία του Οδυσσέα σχετίζεται με την επιστροφή στην Ιθάκη και την κατατρόπωση των μνηστήρων.

Το έκτο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, και αφορά στη διορατικότητα. Αντιστοιχίζεται με την υπόφυση και τη νότα Λα. Σε κοσμικό επίπεδο σχετίζεται με τη θεία Αρμονία και το Κάλλος. Η αρετή σε αυτό το κέντρο είναι η διατήρηση της αγνότητας, και το σφάλμα η ατέλεια. Για τον Οδυσσέα είναι η στιγμή της επανένωσής του με την Πηνελόπη.

Το έβδομο τσάκρα βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και σχετίζεται με την ελευθερία, την επίφυση και τη νότα Σι. Σε κοσμικό επίπεδο αντιστοιχεί στην ανώτερη σοφία. Εδώ δεν υπάρχει σφάλμα, μόνο αρετή και αυτή αντιστοιχεί στο ανοιχτό νου. Πρόκειται για την κατάληξη της Οδύσσειας με την παρέμβαση της Αθηνάς-σοφίας και την απόφαση του Δία για ειρήνευση, συμφιλίωση και αφθονία σε όλα τα επίπεδα. Ο Οδυσσέας – Υιός έχει επιστρέψει στον Λαέρτη – Πατέρα. Ο κύκλος έχει κλείσει.

 

Σημείωση:

[1] Η προσπάθεια να επιστρέψει στην Ιθάκη με τη βοήθεια του Αιόλου, αποδεικνύεται μάταιη, είναι μια απόπειρα μετάβασης από το πρώτο στο τρίτο τσάκρα, παραλείποντας το δεύτερο. Αυτό τελικά δεν μπορεί να συμβεί, επειδή η σεξουαλική ενέργεια με τη μορφή λαγνείας δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και έτσι θα τον κάνει να γυρίσει στο νησί του Αιόλου όπου θα επιστρέψει και πάλι στο πρώτο τσάκρα – κατάσταση που σχετίζεται με τους Λαιστρυγόνες- και εν συνεχεία θα μεταβεί κανονικά στο δεύτερο τσάκρα, συναντώντας την Κίρκη που συνδέεται με τη σεξουαλική ενέργεια, ποιότητα του δεύτερου τσάκρα.

 

 

Πηγή: Πιτσουλή Ι., Μυστική Οδύσσεια: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας  με τον κρυμμένο χάρτη του Ομηρικού Έπους, εκδ. Έσοπτρον, 2005